Ирена Соколова участва в Третата международна конференция по киберсигурност

Ирена СоколоваНародният представител от ПП ГЕРБ Ирена Соколова взе участие във форума по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа проведено в София, в което участваха над 250 представители на различни сектори като държавната администрация, бизнеса, академичните структури, неправителствения сектор, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ Перник.

На форума бяха разисквани въпроси, свързани с превенцията и противодействието на престъпленията в интернет пространството. В продължение на три дни представители на над 20 държави обмениха познания и добри практики в областта. Първият ден от тридневния форум беше посветен на последните тенденции в областта на киберсигурността. На втория ден специалистите разискаваха новата стратегия за информационна сигурност на ЕС , а последния ден беше затворен за широката публика, тъй като бяха проведени специализирани обучения за разследване на случаи на престъпления във Фейсбук и случаи на посегателства върху деца в Интернет.

„В световното киберпространство полето на въздействие е много по-широко от границите на контрол и това е удобството за хакерите. Отличните им компютърни познания и често гениален ум съчетан с ниво на социална и емоционална изолация се използват за извършване на сериозни престъпления. През последните години кибератаките стават все по-многобройни и увеличават мащаба на поражение. Престъпната активност в интернет се увеличава и се появяват хакери според политически, социални, религиозни и други интереси. Най- ефективнивният начин да се справяме с посегателствата е чрез обмяна на информация и опит между отговорните и компетентни институции, експерти, между държавите“-заяви Ирена Соколова.

Според експертите най-честите киберпрестъпления са през мобилните устройства. На второ място се подреждат компютърните прониквания и сред тях са нерегламентираният достъп до някои мрежи или ресурси. Борбата срещу престъпленията в мрежата са приоритет в световен мащаб.

На третото издание на „Регионален форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа” присъстваха ръководители на водещи компании от онлайн сектора и комуникациите. Те обмениха опит с ръководни служители на Съвета на Европа, Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), Европейския полицейски колеж (CEPOL), тайните служби на САЩ, федералните служби на САЩ, полицейски аташета и правоохранителните органи от 20 държави, прокурори и съдии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *