ИНТЕРПОЛ ПОИСКАЛ ОЩЕ ЧЕТИРИМА БЪЛГАРИ ДА БЪДАТ ЕКСТРАДИРАНИ

Cacarov bgnes

За сега прокуратурата отказва да задържи съгражданите ни, провеждат експертни консултации между Министерство на правосъдието и Държавния департамент на САЩ

На 7 април от Интерпол са поискали задържането и екстрадирането на Желяз Андреев и още четирима българи, обвиняеми в нарушаване на търговското ембарго, наложено от САЩ на Сирия. Моето решение е лицата да не бъдат задържани. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Съдебната палата, приключил преди минути.

Лицата са установени и се намират на територията на град София. Единствените действия, които могат да бъдат предприети е те да бъдат задържани с прокурорско постановление.  Става въпрос за две жени, набор 87 и 69, и двама мъже родени съответно 80 и 86 г. Заповедите са издадени въз основа на идентична фактическа обосновка като при Желяз Андреев. „Самите искания са постъпили и незабавно днес бяха докладвани от главния секретар на МВР“, обясни Цацаров.

„Моето решение е Желяз Андреев и другите четирима българи да не бъдат задържани, докато ситуацията не бъде прецизирана – каза Цацаров. – При развитието на фактите и документите до момента и при наличието на изводите, направени на Окръжен съд – Добрич, ние стигнахме до извода, че на този етап Прокуратурата не следва да пристъпва към задържането на лицата.“

По предложение на главния прокорор съществува клауза в Договора между България и САЩ за провеждане на експертни консултации между Министерство на правосъдието и Държавния департамент на САЩ. „Консултациите би следвало да се проведат на експертно ниво с цел прецизиране на исканията на американската страна и с цел обсъждане на това дали има неотложен случай, който да ни задължава да внесем искане за задържане на тези лица. Дотогава моето решение като главен прокурор е лицата да не бъдат задържани. Длъжни сме да изпълним задълженията, които България има по този договор, но трябва да защитим и правата на българските граждани, така че търсим механизъм, чрез който ситуацията да бъде прецизирана до такава степен, че да не се стигне до необоснована репресивна дейност“, каза още той.

Цацаров е изпратил писмо до министъра на правосъдието Цецка Цачева, в което излага фактите и мотивите на съда по случая и предлага инициирането на такива консултации по всеки от петте случая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *