Инвестират 1,5 млрд. долара за ”лек срещу смъртта”

CalicoКомпанията Calico, зад която стои Google, ще си сътрудничи с фармацевтичния гигант AbbVie за разработването на лекарства срещу болести, свързани с остаряването.

Всеки от партньорите се задължава да предостави 250 милиона долара финансиране с възможност да добави още 500 милиона, като по този начин проектът може да получи до 1,5 милиарда долара, пише The Verge, цитиран от „Фокус“.

Средствата ще бъдат използвани за създаване на нов изследователски център в Сан Франциско, където Calico ще назначи екип от учени за разработката на нови медикаменти.

AbbVie ще се фокусира върху клиничните опити, последните фази на разработка и проправянето на пътя на новите лекарства към пазара.

Google представи Calico на света с дръзката амбиция да „излекува смъртта“. Изпълнителният директор на Google Лари Пейдж, директорът на венчър операциите Бил Марис и футуристът Рей Курцуейл, който Google нае за директор на инженеринга си, изразиха дълбок интерес към радикалното удължаване на живота.

До днес компанията не е съобщила подробности за това как Calico ще постигне целта си.

Пейдж заяви пред списание „Time“, че едно от нещата, които смята за забележителни е, че ако се създаде лекарство за рака, към средната възраст на хората ще се добавят три години.

С поглед към първите стъпки на Calico, новото партньорство изглежда по-малко футуристично, но отново смело и амбициозно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *