Изчезналата Атлантида не е мит! (Учените с нови доказателства)

Етикети: , , , , , ,

Изчезналата АтлантидаУчени смятат, че са открили доказателства за съществуването на изчезналата Атлантида. Легендарният континент, който е енигма за историци, геолози, географи и археолози, може да се окаже реалност, а не мит, след уникалната находка, открита край Сицилия. Морски археолози намериха останки от древен кораб, близо до бреговете на острова, както и следи от митичния метал orichalcum, за който говори Платон. Те са убедени, че са се натъкнали на доказателства за древната Атлантида, които неоспоримо доказват нейното съществуване.

Останките са намерени на пясъчното дъно на морето, край град Гела. Открити са руини на кораб, на възраст над 2600 години, по които са намерени останки от митичния метал. Според следователите става въпрос за сплав от мед, цинк, олово, желязо и никел, известна в древността като orichalcum. Вероятно се касае за търговски кораб, тъй като на дъното е намерен и част от товара му.

В момента експертите правят опити да възстановят кораба, който се смята за петият разбил се в района. Според тях, при силна буря, той не е успял да акостира край брега, разбил се е в скалите и е потънал, заедно с целия си товар. Някои от последните теории дори лансират идеята, че изчезналата Атлантида, всъщност е Сицилия, а като доказателство се смятат, потъналите край бреговете й кораби.

Въпреки това теорията има твърде слаби страни, поради факта, че Сицилия се намира в Средиземно море, област добре позната в античността. От друга страна, ако резултатите от изследваните останки на кораба, докажат, че той е изработен от митичния метал orichalcum, за който говори Платон, учените са убедени, че това е най-сигурното доказателство, за съществуването на Атлантида.

Мнозина специалисти смятат, че Атлантида не съществува наистина, а е измислена от Платон, за да илюстрира идеите му за идеалната държава. Други обаче дават пример с изчезналия град Хераклион в Египет, който изчезва преди хилядолетия, но неотдавна бе преоткрит в морето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *