Източване: Община Перник плаща 6666 лв. месечен наем за табела “читалище”

Община Перник плаща 6666 лв. месечен наем за табела “читалище”Това е история за най-скъпоплатения наем на табела в България, а може би и по света. Афера, която показва как най-бедната община в България – Перник, е платила 400 000 лева и продължава да плаща 80 000 лева годишно за едно нищо в ромския квартал Рудничар.Най-скъпоплатената табела в България се намира в ромския квартал на Перник – Рудничар. За да стои на вратата община Перник плаща наем от порядъка на 80 000 лева годишно – или 6 666 лева месечно. Сума, която е фрапираща, но факт! В пернишкия ромски квартал Рудничар се намира сграда, приличаща на нещо средно между трафопост и кафене – 2 в 1, съобщава сайтът “За Перник”.

Оказва се обаче, че тази сграда е построена върху частната собственост на четири собственика. Те, разбира се, искат пари за наем, в следствие на което луди средства от уж бедната община Перник се плащат за наеми на едно безумие.На заседание на Общинския съвет кметът на Перник Росица Янакиева описва това място с думите: “Публично място, на което се извършват публични дейности, където се предоставят публични услуги.”

За тези пари обаче може месечно да се поддържа цяла ледена пързалка, плюс още два или три атракционна и хората да са доволни. Каква ли е публичната дейност, която в центъра на кв. “Рудничар” се извършва, че да си струва наема от близо 7000 лева на месец?
Ние не повярвахме на тази история. Но кметът Росица Янакиева потвърждава страховете ни. Тя казва: “ В кв. Рудничар, централната част на квартала, където е разположено читалището, има магазинна мрежа, трафопост и други сгради и съоръжения в обществена полза, се оказва, че предишни собственици по една или друга причина са си възстановили собствеността. Ежегодно те по съдебен ред вземат на Общината около 80 000 лв. наем.” Това са точните думи на пернишката кметица. Тя иска отчуждаване на новите собственици, с което те ще получат още тлъсти суми, но вече като обезщетение.

Според кмета Росица Янакиева само за тези 5 години по 80 000 са дадени, което прави 400 000 лв. Потърсихме фамозните собственици, забогатели от имота си. Намерихме инж. Дора Каменова. Тя е един от четиримата собственици, върху чийто имот се е пръкнало общинското читалище. Тя е наследник на голямата пернишка фамилия Жабокови, чиито имоти са били под сградите на Минния техникум и училището “Гагарин”, Синдикалния дом, кино “Кракра”, Младежкия дом и др. Госпожа Каменова отрича да е вземала посочените от кмета суми. Казва, че наемите, които получават, не надвишават 200 лева месечно.

”Имотът ни беше завладян. Сега искат да ни отчуждят постфактум”, казва собственичката и посочва, че не иска да бъде отчуждавана.
“Аз, ако съм на мястото на собствениците на земята, ще ритам и ще хапя и няма да искам да ме отчуждават, защото по-добра “дойна крава” от Общината просто няма къде да се намери”, казва Росица Янакиева.

Искахме да видим каква е тази публична дейност, която се извършва на този имот, че да си струва огромното финансово източване на община Перник. На място, нещата се оказват други. В така наречения трафопост има една кръчма, втора кръчма, а до него и трета кръчма. Кебапчета и кюфтета. Бира и мастика. До едната кръчма виждаме врата, на която има табела с надпис “читалище”.

Решаваме да влезем, да разгледаме читалището, и да попитаме коя е любимата книга, която жителите – основно роми, от квартала най-много четат. Но, уви! Пред вратата ни посрещат трима младежи. Две момчета и едно момиче. Мацката си изнесла стол и се облегнала на вратата на “читалището”. Казваме им, че сме тръгнали до читалището, а те се чудят какво е това. Посочваме им табелата на вратата, а те казват, че там няма никой от много време. Направо замръзваме. Възможно ли е да се дават 80 000 лева годишен наем за публична дейност, която я няма? Явно в Перник е възможно.

Честито на пернишкия данъкоплатец, който редовно се чуди къде са му парите. Всеки може да отиде до там и да се увери с очите си каква е тази публична дейност, която се развива, че да си струва близо 7000 месечно наем. Няма такава. Има само една табела.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *