Изтекла е радиация от френска АЕЦ

Изтекла е радиация от френска АЕЦНа френската атомна централа “Фламанвил” бе регистрирано изтичане на радиация, съобщиха официално от националното Управление по ядрена безопасност на Франция. Инцидентът е станал вътре в зданието на един от реакторите, които е бил в процес на техническо обслужване. Обявено е първо ниво на опасност по седемстепенната Международна скала на ядрени произшествия и опасности. Първите съобщения от централата гласят, че след установяването на радиацията, са взети мерки и изтичането е било ограничено в сградата на реактора, пишат от БЛИЦ.

Според Управлението по ядрена безопасност инцидентът е станал при завършване на техническото обслужване на реактора и неговия рестарт, когато той е бил с температура около 200 градуса по Целзий.

Били са изпълнени инструкциите за действие при такъв инцидент и реакторът отново е бил изключен. Не са констатирани негативни въздействия върху работещите в централата и околната среда.

АЕЦ “Фламанвил” е разположена на брега на Атлантическия океан, в пролива Ламанш. Тя разполага с два реактора, въведени в експлоатация през 1986 и 1987 година. В момента се строи и трети реактор, който трябва да влезе в експлоатация през 2016 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *