ИЗСЛУШВАНЕТО НА МАРИЯ ГАБРИЕЛ ЗА ЕВРОКОМИСАР МИНА БЕЗ ЗАСЕЧКИ

Gabriel bgnes

Тя се обяви за кодирани комуникации на европейците, за да имат потребителите доверие на доставчиците

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел отговори на въпроси на европейските депутати като част от процедурата, в края на която трябва да се определи дали тя ще заеме поста на еврокомисар. Ресорът, който Габриел защити пред колегите си, е „Дигитална икономика и дигитално общество“.

Габриел отговаря на въпроси на членове на комисиите по енергетика и по култура и образование. За да бъде одобрена за поста, се нуждае от одобрението на 2/3 от присъстващите депутати. Изслушването продължи два часа и половина, а оценката за изслушването ще бъде обявена утре.

Кандидатът за еврокомисар отговори на въпросите на френски език, с изключение на отговора си на въпроса на българския евродепутат Ангел Джамбазки, на когото отговори на български.  Мария Габриел обяви, че мандатът ѝ е кратък, затова ще се съсредоточи върху приоритетните цели, сред които тя постави киберсигурност, защита на лични данни, защита на авторските права и др. Сред приоритетите си постави още прилагане на всички приети до момента директиви.

Във входящото си изявление, в което тя говори на български, френски и английски езици, Габриел благодари на правителството на Бойко Борисов, което издигна нейната кандидатура, на ЕП за подкрепата през изминалите осем години и на членовете на ЕК, с които е работила много пряко през последните години.

Българският кандидат комисар г-жа Мария Габриел се обяви за запазване на кодираните комуникации на гражданите без възможност за т.нар. „задна врата“ за властите, предаде БНР, цитирано от БГНЕС.  Габриел уточни, че се придържа към тази позиция, за да имат потребителите доверие към доставчиците. Според нея изключение и съответно съдебен достъп може да се допусне само при много ясни обстоятелства, свързани с националната сигурност.

Кандидатката обяви също за свой приоритет пълното прилагане на досега приетите законопроекти от предшественика й на поста Гюнтер Йотингер. По време на изслушването тя отговаряше на въпроси в сферата на авторските права, аудиовизуалните услуги, отношенията на ЕС със сателитната телевизия „Евронюз“, електронната държавна администрация и други.

БГНЕС припомня, че Мария Габриел беше номинирана за комисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество. Изслушването се извършва от комисията по промишленост, изследвания и енергетика, по култура и образование, по вътрешен пазар и по правни въпроси и граждански свободи. Координаторите на комисиите ще се срещнат утре, за да обсъдят резултата от изслушването и да информират председателя на парламента за тяхното решение. Парламентът ще гласува в пленарна зала през юли дали да одобри нейното встъпване в длъжност или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *