ИЗРАЕЛ СТАНА ПЪРВАТА СТРАНА ИЗПОЛЗВАЛА F-35 В БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ

f-35 bgnes

Амикам Норкин е показвал на военачалниците снимка на изтребителя, летящ над ливанската столица Бейрут

Командирът на военновъздушните сили на Израел Амикам Норкин разкри, че изтребителят американско производство F-35 е извършил най-малко два въздушни удара, което по думите му е направило Израел първата страна в света, която използва в реални бойни действия невидимия за радарите изтребител, съобщават израелските медии. Норкин не влезе в детайли в какви точно мисии са използвани най-новите изтребите, с които разполага Израел.

Израелската армия приключи процедурите по приемане на въоръжение и начало на оперативното използване на F-35 на 6 декември 2017 г. Самолетът беше кръстен „Адир“, което се превежда като „могъщ“. Йерусалим купи от САЩ 50 изтребителя F-35, но засега е получил около десетина от тях. Първоначално Израел планираше да поръча в САЩ 33 такива бойни машини, но в края на ноември 2016 г. страната реши да се сдобие с още 17 такива изтребители. Стойността на един такъв самолет, прозведен за Израел, възлиза на 100 млн. долара. F-35 е многоцелеви боен самолет, изработен по технологията „стелт“ и може да носи на борда си ядрено оръжие.

Норкин е разкрил оперативните употреби на Ф-35, докато е показвал на военачалниците снимка на изтребителя, летящ над ливанската столица Бейрут, което може да се разглежда като скрита заплаха за базираната в Ливан „Хизбула“, която в Израел е обявена за терористична групировка. Междувременно израелските въоръжени сили са ударили наблюдателен пункт на „Хамас“ в южната част на Ивицата Газа по-рано днес в отговор на това, че отделни лица са проникнали на територията на Израел.

„Преди малко редица заподозрени проникнаха в Израел и подпалиха военен пост. В отговор танк на израелските въоръжени сили удари наблюдателен пост в южната част на Ивицата Газа. Няма ранени. Израелските въоръжени сили наблюдават събитията от самото им начало“, се посочва в изявление на израелските военни. По-рано израелските въоръжени сили заявиха, че „нападатели се опитаха да обстрелват израелско превозно средство близо до село Наама, западно от Рамалла“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *