ИЗРАЕЛ ОТХВЪРЛИ РЕШЕНИЕТО НА ООН ПО РАЗМИРИЦИТЕ В ГАЗА

Erdogan bgnes

Ердоган поиска миротворци да пазят палестинците

Израелското правителство отхвърли решението на Съвета на ООН по правата на човека за разследване на гибелта на палестинци при размириците в сектора Газа, съобщи Дойче веле. „Израел напълно отхвърля решението на Съвета на ООН по правата на човека, което за пореден път доказва, че това орган с антиизраелско мнозинство, в който преобладават лицемерието и абсурдът. Резултатите на комисията по разследването са предварително известни – продиктувани са от формата на самата резолюция.“ – се казва в съобщение на израелското външно министерство в Twitter.

По-рано Съветът по правата на човека заяви, че ще бъде създадена независима комисия, която да разследва „предполагаеми нарушения на международното хуманитарно право“ и правата на човека при сблъсъци между палестинци и израелската армия в ивицата Газа.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се обяви за изпращането на миротворчески сили за защита на палестинците, предаде Анадолската агенция. „Необходимо е да се осигури защита на народа на Палестина, чиито младежи всеки ден стават жертва на терора на Израел. Условие за това е изпращането на международни миротворчески сили“, каза той.

Турският президент също така призова „международната общност и Съвета за сигурност на ООН да изпълнят юридическите си ангажименти по отношение на Палестина“. В Истанбул вчера се проведе извънредна среща на Организацията ислямска конференция /ОИК/. След нейното приключване беше приета декларация, в която ОИК призовава „да се въведат икономически ограничения срещу страните, които последват САЩ и преместят посолствата си в Йерусалим“. В документа също така се настоява за създаването на независима международна комисия от експерти, която да „разследва престъпленията на Израел в Ивицата Газа“.

По време на размириците на 14 май палестинци започнаха да режат огражденията по границата с Израел и военните откриха огън. Загинаха около 60 палестинци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *