ИЗВЕСТЕН МЕКСИКАНСКИ ЖУРНАЛИСТ БЕ ПРОСТРЕЛЯН СМЪРТОНОСНО В СЕВЕРНИЯ ЩАТ СИНАЛОА

Mexico police bgnes

От март в Мексико са убити поне шестима журналисти

Хавиер Валдес, който е отразявал наркотрафика и организираната престъпност в страната, е последната жертва на вълната от убийства на журналисти в Мексико. Валдес е застрелян в понеделник следобед в столицата на щата Кулиакан, в близост до редакцията на Riodoce. Щатският прокурор Хуан Хосе Риос посети мястото на престъплението и заяви, че властите разследват всички възможни мотиви, включително убийството да е свързано с работата му.

Riodoce информира, че Валдес е управлявал автомобила си в близост до редакцията, когато е нападнат от стрелци. Журналистът беше кореспондент на националния вестник La Jornada, който пише, че Валдес е изкаран от автомобила и е застрелян с много куршуми. Валдес е известен журналист на национално и международно ниво. Той е автор на няколко книги за наркотрафика, включително „Narcoperiodismo“ и „Los Morros del Narco.“ Той и Riodoce са известни като рядък източник на независима и разследваща журналистика в Синалоа.

В същото време националният вестник Milenio съобщи късно вчера, че друг журналист и синът му са застреляни от въоръжени мъже в град Аутлан в щата Халиско, който също е свързан с картелите.

Около 40 журналисти са убити в Мексико от 1992 г. във връзка с работата им. За същия период са загинали други 50 журналисти, но не са ясни обстоятелствата около смъртта им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *