ИЗБРАХА ХРИСТО ИВАНОВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА „ДА, БЪЛГАРИЯ“

hristo-ivanov-1-bgnes

Отвоюването на държавата от мафиотския плен щяло да е основна цел на новия политически проект

Очаквано Христо Иванов беше избран за лидер на анонсирания от него политически проект „Да, България“. Иванов беше единствената кандидатура и за него гласуваха 1234 делегати. Нито един не беше против, имаше само един глас „въздържал се“, който вероятно е на самия Иванов.

„Това е дългосрочна, сериозна игра“, посочи Иванов в речта си след избора и допълни, че създават „Движение Да, България“ като дългосрочна партия, която да промени политическия пейзаж. Ще е една демократична партия, обеща Иванов.

Той се зарече, че няма да забавят основната си кауза – борбата с корупцията. Ако партията й изневери, аз ще си тръгна, но не преди да съм направил всичко възможно да се оправи това, се зарече още Иванов. Той заключи, че лидерът трябва да служи на политическото тяло.

„Днес сме заедно, за да поставим начало на политическа партия от ново поколение“, изтъкна по-рано в речта си ексминистърът на правосъдието. По думите му, за първи път в България се създава политическа формация не отвън или отгоре, а от хората, които са в сърцевината й, от нейните членове. Иванов изтъкна, че на 9 декември, когато обявили намерението си да създадат партията, не му е минавало и през ум, че само след 20-ина дни ще са стигнали толкова далеч. „Вече имаме подкрепата на 4500 регистрирани членове и над 500 дарители, които набраха до момента 90 000 лева“, доволен е Христо Иванов.

„Когато Пеевски, хората зад схемата „Булгартабак“ и свързваните с ПИБ схеми остават недосегаеми за закона, а в същото време прокуратурата гони хората с остъклени балкони, дали някой се затруднява да даде име на това“, запита Иванов. Постави и въпроса, когато след две и половина години и 3.7 милиарда, синдиците на КТБ са събрали само 60 милиона, активите на банката се разграбват пред очите на всички, нима това не е корупция.

Иванов посочи няколко цели, които си поставят. Една от тях е да гарантират върховенство на закона и ефективно и достъпно правосъдие. Амбицирани са също да ускорят осезаемо темповете на развитие на страната, както и да започнат целенасочена борба със системната бедност и за повишаване жизнения стандарт. Иванов отбеляза, че освобождаване на държавното управление от властта на корумпираните, даване път на нормални хора е основна предпоставка, за ускоряването на икономическия растеж, за реално гарантиране на националната ни сигурност, за разсичането на гордиевите възли в образованието и здравеопазването.

Голяма част от членовете на Инициативния комитет за учредяване на политическа партия „Движение Да, България“ са познати лица: бившият правосъден министър Христо Иванов, юристът и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Кристиан Таков, тенисистката Мануела Малеева, актьорите Ивайло Захариев и Владимир Пенев, бившият зам.-министър на културата Виктор Стоянов. Сред учредителите са и социолози, юристи, IT специалисти, предприемачи, лекари и други.

3 коментара по “ИЗБРАХА ХРИСТО ИВАНОВ ЗА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА „ДА, БЪЛГАРИЯ“

  1. Много популистко говорене. Защо не се бори с тия далавери докато беше министър? Да не го бяха вързали в някое мазе, а?

  2. Христо Иванов се е рожба на другари и се дружи с наследниците на такива само. Провален юрист, който се чуди как да дръпне по-голямо парче от баницата за него си.

  3. Поредната партия на олигарха Иво Прикопиев, която ще трябва да влезе в парламента, за да му покрие далаверите. Ей това е нашата политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *