ИЗБОРИ ЗА ДЪРЖАВНАТА ДУМА В РУСИЯ

putin-bgnes

Не се очакват сериозни изменения в състава на парламента, но изборите са проверка за партията „Единна Русия“ подкрепяща Путин

В Централния федерален окръг на Русия в 8 ч. местно време са започнали изборите за Държавна дума. Само в Московска област са отворени повече от седем хиляди избирателни секции за гласуване. Поради географските особености на Русия и разликите в часовите пояси руснаците започнаха да гласуват още, докато в голяма част от страната беше 17 септември, тоест денят за размисъл не беше завършил, предаде ТАСС.

Право на глас имат над 111 600 000 руски граждани, живеещи на територията на Русия и зад граница.Те ще трябва да изберат 450 депутати в Държавната дума. Над 6500 кандидати от 14 партии, както и независими кандидати участват във вота. За първи път половината от депутатите се избират по мажоритарната система.
Изборите са значими за Русия, защото са първи от началото на икономическата криза преди две години, анексията на Крим и 4 години след големите граждански протести през 2011-2012 г. Партията „Единна Русия“, която подкрепя политиката на Путин, се очаква да получи най-голям брой от гласовете – 39,3 %.
Проучванията напоследък сочат, че намалява подкрепата за партията, която доминира в Думата от 2003 г. Най-големият независим социологически институт в Русия – Центърът „Левада“, предизвика смут този месец, след като показа, че одобрението за партията е спаднало от 39 на 31 процента през последните седмици. Няколко дни по-късно правителството включи центъра в списъка на „чуждестранните агенти“ – понятие, с което се обозначават неправителствените организации, получаващи пари от чужбина и занимаващи се с политическа дейност. Сега институтът е заплашен от сурови глоби и дори закриване.
В Русия има четири водещи партии и се очаква всички те да запазят представителството си в Думата. Една от тях – социалдемократическата „Справедлива Русия“, обаче според анализатори може да понесе загуби заради това, че е разочаровала силно поддръжниците си. Специалисти прогнозират, че има малка възможност левоцентристката партия „Яблоко“ да спечели повече депутатски мандати, в случай че „Справедлива Русия“ загуби места. Другите две водещи политически сили са Комунистическата партия на Руската федерация и крайнонационалистическата Либерално-демократическа партия на Русия. Въпреки възможността за лека промяна в парламентарния състав Путин продължава да има голяма обществена подкрепа. Проучване на Центъра „Левада“ показа миналия месец, че 78 процента от руснаците имат доверие на президента и го смятат за добър лидер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *