ИВАНЧЕВА, ПЕТРОВА И ДЮЛГЕРОВ ОСТАВАТ В АРЕСТА, РЕШИ СЪДА

Ivancheva BGNES

Подкупът в банкноти по 100 и 500 евро, СРС записало как обвиняемите обсъждат валутата

Спецапеалативният съд остави за постоянно в ареста кмета на ж.к. „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров. Решението е окончателно и беше взето след заседание, продължило няколко часа. Искам незабавно да бъда освободена, не съм искала и не съм взимала подкуп, няма опасност да се укрием, известни сме, няма да избягаме и да се откажем, ние сме борци.

Съдиите Даниела Росенова, Веселина Вълева и Магдалена Лазарова приеха, че има доказателства, че тримата са поискали подкуп в размер на 500 000 евро и взели 70 000 евро като първа вноска на 17 април. Тези изводи съдът направи от събраните по делото доказателства – разпити на свидетели, записи от СРС-та и експертизи.

Преписката на Ваклин е преседяла месеци в кабинета на Иванчева, от разпита на нейни подчинени станало ясно още, че тя е изискана специално от кметицата и прибрана в кабинета й. Съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори. Според обвинението мъж на име Георги Шопов е връзката с Дюлгеров, който според обвинението се явява като посредник между Ваклин и Иванчева за подкупа.

Пред журналисти адвокат Мариана Тодорова, защитник на бившия кмет на района Петко Дюлгеров, заяви, че по делото има приложени две експертизи, които са явни. В тези две експертизи има срещи на моя подзащитен с господин Александър Ваклин. Адвокатът на Дюлгеров обяви, че парите са иззети с протокола за изземване на автомобила, но парите са предадени за маркиране и описване много преди да е поискана сумата.

Със СРС са документирани срещи между тримата обвиняеми, на кото те са обсъждали как да се действа с Ваклин, какъв да е размерът на сумата, която да даде, за да му се реши проблема, какъв да е вида на валутата, по какъв начин да им бъде предадена, каза в съдебната зала прокурор Илиян Рангелов. Поставили сме го на колене, няма да пусна преписката, докато не плати, заявила Иванчева.

Иванчева обясни и че с Александър Ваклин се е срещала два пъти в общината. Той искал да направи детска площадка. Иванчева обясни, че тя винаги е била положително настроена към детски площадки, но не помни нито човека, нито случая точно. Условия не са били поставяни. Тази преписка не е била с нищо по-различно от останалите, аз дори не я помня точно за какво е била, обясни и зам.-кметът Биляна Петрова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *