ИВАНЧЕВА И ПЕТРОВА ВСЕ ПАК ОСТАВАТ В АРЕСТА

Ivancheva syd bgnes

Съдът беше решил да промени мярката в домашен арест, но прокуратурата светкавично протестира определението

Апелативният специализиран съд реши окончателно бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева да остане в ареста. Заедно с нея зад решетките остава и бившата зам.-кметица Биляна Петрова. Решението е качено на сайта на съда. Продължаване на най-тежката мярка „задържане под стража“ е необходимо заради изключително високата степен на обществена опасност на престъпления, за които двете се разследват, посочват съдиите в мотивите си.

Съдът намира, че здравословният статус на двете подсъдими не е несъвместим с условията в следствения арест. Задържането на двете подсъдими не накърнява правото им на защита, както неправилно е приел СНС. И двете подсъдими имат защитници, които им оказват високо квалифицирана правна помощ. От данните по делото е видно,че двете подсъдими не са били лишени в нито един момент от развитието на наказателното производство от възможността да се запознават лично и непосредствено с материалите по делото и да правят искания.

Припомняме, Иванчева и Петрова трябваше да напуснат ареста, след като Специализираният съд реши да промени мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ в „домашен арест“.

Веднага след решението на съда обаче спецпрокуратурата обжалва това определението и пускането на двете беше стопирано, докато Апелативният съд се произнесе окончателно по протеста на обвинението.

Именно спряното освобождаване на Иванчева и Петрова, въпреки решението на спецсъда, беше посочено като абсурдно от адвоката на обвинената бивша кметица Марин Марковски.

„Събираме се в 18:30 часа пред Съдебната палата да изразим гнева си срещу окупираните от мафията прокуратура и съдебна система“, обявиха защитниците на Иванчева и Петрова във фейсбук. На страницата на събитието се призовава: „Носете си меки домати, яйца и вмирисана откъм главата риба – да отпразнуваме Никулден пред офиса на главния прокурор!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *