ЗОРНИЦА ДАСКАЛОВА ВСЕ ПАК ПОДАДЕ ОСТАВКА, ЦАЧЕВА Я ПРИЕ

Zornica Daskalov Mvo na pravosydieto

Правосъдния министър е подала сигнал до Цацаров и ДАНС заради срива в Търговския регистър

Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде молба за освобождаване от заеманата от нея длъжност. Това съобщиха от Министерство на правосъдието. Министърът на правосъдието Цецка Цачева прие оставката й, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Новината идва след като вчера премиерът обяви, че не е доволен от работата ѝ и даде да се разбере, че тя ще се раздели с поста си. Припомняме, че по време на първия си брифинг след срива на регистъра на 10 август Даскалова заяви, че няма засега намерение да подава оставка, а като определение за кризата каза: „Случват се такива неща.“

Припомняме, че Зорница Даскалова зае поста изпълнителен директор на Агенция по вписванията в края на май 2017 година, назначена на мястото на уволнената седмица преди това Елена Маркова. Тогава не стана докрай ясни причините за уволнението и нередноситте в работата на Маркова, заради които тя бе уволнена.

Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Според съобщението на Агенцията обаче характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица.

Междувременно  стана ясно, че в петък Цецка Цачева е подала сигнал до ДАНС, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи заради срива в системата на Търговския регистър. Не може да не се търсят отговорни, когато България няколко дни е без Търговски регистър, заяви днес правосъдният министър в ефира на bTV.

Цачева посочи, че решението за санкциите ще се вземе, след като излязат докладите на службите, които търсят причините за проблема, но отказа да коментира дали според нея става въпрос за саботаж. Тя каза още, че през септември 2017 г. е получила доклад от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, в който са били посочени 6 мерки, които да гарантират безпроблемната работа на регистъра. Цачева разпоредила всички те да се изпълнят, като осигурила и финансовото надграждане на регистъра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *