Звезда на смъртта може да унищожи Земята?!

Етикети: , , , , , ,

Звезда на смърттаЗвезда на смъртта постави в риск Земята. Поредната космическа опасност за планетата изникна пред телескопите на учените и стана причина за тревога.

„Ета Каринае“, както се нарича тази звезда на смъртта се намира в съзвездие, което е на 7500 светлинни години далеч от Земята и е на ръба да се превърне в супернова и да избухне.

Звездата, която е 100 пъти по-голяма от „нашето“ Слънце е подготвена да избухне, а според някои учени, скептици и теоретици, при тази експлозия ще унищожи всичко, което намери пътя си, включително и животът на Земята.

Въпреки че за тази звезда на смъртта се знае твърде малко, рискът от нея не е за подценяване. Учените твърдят, че „фитилите“ на тази звезда са запалени и че е възможно дори вече да е избухнала, а последиците от това да пътуват към Земята. Но независимо от това дали е избухнала сега или ще избухне в бъдеще, те заявяват, че има само два възможни сценария за по-нататъшното развитие на събитията, пише kanal5.com.mk.

Едната версия на астрономите, е, че този взрив няма да се усети на нашата планета, поради отдалечеността на звездата от Земята. Другият, по-малко вероятен сценарий, но и с катастрофални последици е, че по време на взрива тази звезда ще произвежда огромен брой гама-лъчи, които могат да достигнат до Земята и да унищожи целия живот на нея. Резултатът от една подобна катастрофа е разрушаване на озоновия слой и след това ще започнат да падат киселинни дъждове.

Вторият сценарий, според учените е малко вероятно, тъй като дори и по време на взрива тази звезда на смъртта да произвежда гама-лъчи, шансовете да бъдат отправени към Земята и да достигнат до нея са много малки.

Това не е първият сигнал за космическо тяло, което заплашва планетата, нито пък първия сблъсък с подобни заплахи. Преди време метеорит се разби в Русия, а няколко опасни астероида на косъм се разминаха с планетата ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *