За ценители! BMW пуска карбонови джанти

BMW - карбонови джантиДо две години BMW започва серийно производство на джанти от въглеродни нишки, съобщава Auto Express. Новата технология е разработена в процеса на създаване на електромобила i3 и суперхибрида i8.

Новите джанти няма да бъдат изцяло карбонови. От въглеродни нишки ще се изработва обръчът, а спиците ще се правят от алуминий. Подобно съчетание позволява намаляване на теглото с около 25%, предават от fakti.bg. Още 10 на сто от масата на колелото могат да отнемат спици от фибростъкло.

Според Франц Щоркенмайер, шеф на отдела за разработка на леки материали и конструкции на BMW, карбоновите джанти са много по-здрави от традиционните. Отгоре на всичко ремонтът на драскотини по тях е много по-лесен, отколкото при алуминиевите колела.

Инженерите на BMW са намерили начин да използват въглеродните нишки, които дават фира при производството на i3 и i8. Излишъците се смесват в зависимост от това за какви цели се използват произвежданите оригинални детайли, към тях се добавя пластмаса и се получава материал, от който се правят скелети за седалки. Получената сплав може да се формова със стандартни машини, но е много по-здрава от който и да било термопластичен еластомер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *