ЗА ПЪРВИ ПЪТ „НЕ ГЛАСУВАМ ЗА НИКОГО“ В БЮЛЕТИНАТА, НО НЯМА ДА СЕ БРОИ

glasuvane-bgnes

Това ще е първия референдум с три въпроса, не е задължителнод а се гласува за всеки от тях

Предизборната кампания за изборите и за референдума започва от четвъртък, 6 октомври, а засега в битката за “Дондуков” 2 ще се борят 21 кандидатпрезидентски двойки. За първи път гласуването на 6 ноември ще е задължително, в бюлетината ще има опция “Не подкрепям никого”. Тази опция обаче няма да се брои и релано бюлетината ще се счита за недействителна. С това гласът ще отпадне от гласуването.

Експерти изразиха мнение, че за да има смисъл от подобна опция, трябва да се броят тези гласове, и ако те надвишават определен процент да се проведе ново гласуване. За сега обаче изборния кодекс не зачита тези гласове при изчисляване на резултатите.

С промени в Изборния кодекс обаче бе въведено задължително гласуване. С тях всеки, който не е гласувал в два последователни избора от един и същ вид, ще бъде заличен от избирателните списъци.

Гласуването в националното допитване не е задължително. Избирателите, които решат да участват в референдума, ще могат да отговорят само на един, на два или и на трите въпроса и трябва изрично да поискат бюлетина за референдума. Отчитането на гласовете ще се прави поотделно за всеки въпросите – “Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?”, “Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?” и “Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *