Защо изчезва гербът от българското знаме?

Българското знамеГербът постепенно изчезва от българското знаме. Няма го на сградите на държавните институции. Спортистите ни също не носеха национален флаг с герб на Олимпиадата в Лондон. Както и тези, представили ни на зимната във Ванкувър.Отговор на въпроса защо изчезва той намираме в два закона – за националното знаме и държавния печат и за герба. В първия законодателят е упоменал подробно как трябва да изглеждат цветовете на трибагреника, каква да е формата му и от какви материали да се прави. Никъде обаче не се споменава, че върху него трябва да се поставя държавният знак.

Потенциална възможност за това дава законът за герба, приет през 1997 година. Неговият втори член гласи: „Изобразяването на герба на Република България на други места, както и възпроизвеждането на елементи от герба в значки, възпоменателни медали и други, се допуска само с акт на Министерския съвет“

С други думи, за да видим герба на България върху знамето, трябва да има решение на правителството, припомня Нова тв. Но по-важно е да държим знамето правилно и да не бъркаме разположението на цветовете му.

Източник: БЛИЦ

Един коментар по “Защо изчезва гербът от българското знаме?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *