Затлъстяването – световен проблем, пълнеем нарочно?

ЗатлъстяванеЗатлъстяването се превърна в проблем номер едно на развитите страни в света. У нас всяка втора жена пълнее, а черната статистика статистика показва, че над два милиарда души страдат от затлъстяване, предават от razkritia.com.

Колкото по-бедни, толкова по-дебели?

Още една статистика сочи, че колкото сме по-бедни, толкова сме по-дебели. Заради стегнатия бюджет на българина основните храни, които консумираме са хляб, брашно, маргарин, инстантни супи и полуфабрикати. „Модернизацията на обществото“ също допринесе за това – движим се далеч по-малко от преди.

Какво ядем?

Не само липсата на движение, но и храните, които консумираме, са опасни и водят до затлъстяване. Ако обърнете внимание на етикетите, ще видите цялата Менделеева таблица върху тях. Консервантите, които производителите използват са причинители на ракови заболявания, а т. нар. слепващи агенти и набухватели в хляба и брашното са приготвени от такива неща, каквито не бихте доближили, камо ли да сложите на масата си. В публичното пространство вече се чуха изказвания, че пълнеем нарочно. И че в продуктите се използват такива съставки, които да ни карат да се тъпчем все повече и повече.

Има ли решение?

Затлъстяването се превръща в световен проблем, а в България ситуацията е особено притеснителна. Всяко второ дете е предразположено към затлъстяване, да не говорим за дамите, които са на път да надминат и САЩ по пълнота.

Специалистите съветват на първо място да четете внимателно етикетите на храните, които консумирате, да залагате на повече свежи плодове и зеленчуци и най-вече да се движите активно. А ако искате да сте сигурни, че храната, която ядете, е наистина екологично чиста, най-добре намерете начин, да я отглеждате сами. Така ще имате възможност да се движите повече и физически.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *