Затлъстяването – поради липсата на специален ензим

ЗатлъстяванеМеждународен екип от учени, ръководен от проф. Филип Фрогел, установи, че липсата на един специален ензим в слюнката и кръвта, разграждащ полизахаридите, ни прави предразположени към затлъстяване.

Става въпрос за т.нар. ензим амилаза, разграждащ захарта, съдържаща се в тестата и ориза. Хората, които имат в слюнката или кръвта си малък брой копия от гена на въпросния ензим, са цели десет пъти по-застрашени от затлъстяване, предават от chudesa.net.

Установява се, че с всяко копие по-малко от този ген нараства с 20 на сто рискът от наднормено тегло, сочат резултатите от изследването, което за пръв път открива непосредствена връзка между усвояването на полизахаридите и затлъстяването.

Към момента около 1 млрд. души страдат от проблеми с теглото, което се обуславя най-вече от нездравословния начин на хранене и обездвижването. Съществува обаче и генетична предразположеност. Около 5 на сто от хората със свръхтегло носят мутация на един от гените, контролиращи апетита. Ако се вземат под внимание хората, които са с недостатъчен ензим амилаза, те представляват 10 на сто от случаите на затлъстяване, дължащи се на генетични причини.

Учените имат две хипотези за начина на действие на този механизъм. Първата е, че по време на първичното смилане на храната в устната кухина се поражда хормонален ефект. Хората, чиито нива на амилаза са по-ниски, чувстват по-малко ситост и ядат повече. Втората е, че лошото усвояване на скорбялата в устата води до промяна в чревната флора, което пък е причина за затлъстяване и диабет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *