Засега кукерите в Перник ще са само българи

Етикети: , ,

КукериНа тазгодишния Международен маскараден фестивал “Сурва 2013” участие ще вземат над 5000 участници от 70 групи. Всички участници са от България. Все още няма чуждестранни групи, които да са потвърдили, че ще дойдат в Перник за “Сурва”. Събитието по изключение ще се проведе през февруари, заради референдума. 22-рият по ред маскарад ще стартира на 1 февруари и ще приключи на трети. Той ще се предшества от множество прояви, които започват още на 28 януари, когато на площад “Кракра” ще бъде открито Сурвакарско село.

На 29 януари Младежкият дом в Мошино ще представи спектакъла на открито “Игри с маски – хилядолетна традиция и съвременност”, а на следващия ден в галерия “Марин Гогев” ще бъде открита изложба “Сурва през годините”. За фестивала е написан специално и Сурвакарски марш.

Текстът и музиката са на Кирил Манов, а аранжиментът на Михаил Добрев. Същинската програма на празненствата включва още научна конференция “Маскарадните игри – визуален разказ”, младежко дефиле “Сурвакариада”, ледена пързалка “Фестивал на кънки”, огнено шоу “Летящи фенери-маски” и уличен театър “Мускетари в акция”. Предвидените шествия на чуждестранните групи и традиционната “Вечер на приятелството” вероятно ще отпаднат от програмата.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *