ЗАПОЧНА ФЕСТИВАЛЪТ НА ФОЛКЛОРНАТА НОСИЯ В ЖЕРАВНА

Jeravna GERB

Началото бе поставено с танцовия спектакъл „Ние, българите“ на ансамбъл „Чинари“, спомен за Шипченската епопея и знаменитите „100 каба гайди“

Това е десетото издание на фестивалът на фолклорната носия в Жеравна. В първата му вечер гостите на фестивала имаха възможност да чуят и изпълнения на Иво Папазов-Ибряма, зурните от Петрич, тракийския оркестър „Гергьовден“ и Етрополската духова музика.

„Радваме се, че сме успешно домакини на проявата за десета поредна година. Ежегодно фестивалът се надгражда и дава възможност да се върнем към корените на стария български морал. Усещането е уникално.“ – коментира кметът на община Котел Коста Каранашев.

По думите му, това е не просто празник, а фестивал, който възпитава и учи младите хора, като показва традициите. „Отново съм запленен от невероятни емоции и атмосферата, която всички дошли създаваме заедно. Хиляди българи всяка година изживяваме Жеравна и се потапяме в бита на българина от преди 150 години. Радващо е, че фестивалът се превръща в притегателно място и за стотици чужденци, които облечени в традиционни български носии, се възхищават на българския дух.“ – сподели председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който посещава фестивала събитието за девета поредна година.

На официалното откриване на празника, който ще продължи до 20 август, присъстваха още вицепремиерът Валери Симеонов, кметове на населени места от Котел и Сливен, кметът на Ямбол Георги Славов.

По време на официалното откриване беше връчено годишното отличие „Апостол на българщината“.

Днес програмата ще започне в 10.30 часа. Ще бъде представена традиционна българска сватба, както и конкурс за автентична и стилизирана женска, мъжка и детска носия, народни борби и надиграване на танцьори. Вечерта ще приключи с фолклорен концерт на сливенският Ансамбъл за народни песни и танци и с изпълнения на солистката на ансамбъл „Българе“ Албена Вескова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *