ЗАПОЧНА СЪБАРЯНЕТО НА НЕЗАКОННИТЕ ПОСТРОЙКИ В ГЪРМЕН

Gyrmen BGNES

 

Живеещите в махалата посрещнаха багерите с обърнати за война знамена.

За днес бе запланувано събарянето на нови 5 незаконни постройки в ромската махала на Гърмен. Събарянето започна под сериозна охрана от страна на жандармерията, която се намеси, за да изведе невредима от района кметът на Гърмен Минка Капитанова. На моста преди входа на ромската махала „Кремиковци“ в Гърмен са поставени две знамена с националния флаг, обърнат надолу, което е знак за обявена война, съобщи БНР. От инициативния комитет в квартала заплашиха със саморазправа.

В къщите планувани за събаряне днес живеели семейства с общо 20 деца. Временно жилище е предложено на четири семейства, чиито къщи ще бъдат съборени. Ромите обаче са категорични, че ще останат в махалата. Събарянето протече очаквано драматично. Пасторът на махалата заплаши да се запали в триетажната си къща. Това е най-масивната от постройките, които трябва да бъдат премахнати, и за справяне с нея ще трябва да бъде повикана допълнителна техника.

Мъж припадна по време на събарянето на къщата му. Медицински екип пристигна на място, а дейностите по събарянето бяха временно преустановени. Мъжът, който се оказа епилептик, бе откаран в болница.  Междувременно ескалира напрежението, след като започна събаряне на четвърта незаконна постройка. Ромите не позволиха на квадромата да достигне постройката, заставайки пред нея. По-късно те започнаха сами да събарят постройката, за да си спестят част от разходите по събарянето, които по закон трябва да поемат.

Събарянето на петата постройка бе отложено за утре тъй като тя се е оказала масивна и техниката на терен не е била подходяща за събарянето. Утре в 10 часа трябва да продължи събарянето като се очаква да бъдат съборени общо две постройки, с което общия брой на съборените сгради ще стане 6. Към този час хората в квартала изнасят покъщнината си. Полицейски служители все още следят ситуацията в махалата на място.

Това е второ влизане на машини в квартала за събаряне на незаконни къщи. На 29 юни бяха съборени общо пет постройки. По план трябва да бъдат премахнати общо 102.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *