ЗАПОЧНАХА ИЗБОРИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Evrovot bgnes

Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа

Избирателните секции разкрити от ЦИК в цялата страна са 11 897. Нашите сънароднци в чужбина ще могат да гласуват в общо 191 секции в 64 държави. Според окончателните избирателни списъци, които има Централната избирателна комисия, могат да гласуват 6 355 633 наши сънародници. В изборите участват 15 партии, 9 коалиции и 11 инициативни комитета, а кандидатите за 17-те български места в ЕП са 317.

Тези избори ще бъдат малко по-различни, защото съгласно последните промени в Изборния кодекс ще има машинно гласуване в минимум 3000 избирателни секции в страната, които вече са определени от Централната избирателна комисия (ЦИК). За одита на машините се погрижиха специалисти от БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и въпреки политическите спорове за тях, на следващите местни избори броят им трябва да бъде удвоен на 6000, а след това страната ни ще поеме по пътя на пълното въвеждане на машинно гласуване.

То разбира се не отменя гласуването с хартиени бюлетини, като изборът за начина на отразяване на вота ще бъде изцяло на гласоподавателя. В бюлетината също има промени, като най-важното от тях е, че към номерата на преференциите е прибавено числото 100. Така например, преференция номер 1 вече става 101, а целта на тази мярка е да бъде избегнат т. нар „феномен 15/15“. За да бъде бюлетината валидна, тя трябва да бъде попълнена със знак „X” или „V“, задължително със син химикал.

Над 2500 наблюдатели от 14 неправителствени организации са регистрирани за изборите днес, по данни на Централната избирателна комисия. В над 20 локации в страната и в чужбина ще работят по време на изборния ден от сдружение „Институт за развитие на публичната среда“.

До края на изборния ден в 20 часа остава забраната в медии да се оповестяват данни от социологически проучвания, политическата агитация също е забранена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *