ЗАПОЧВА СВЕТЛАТА СЕДМИЦА

Sveshti bgnes

Днес е Разтури понеделник, а седмицата завършва с Томина неделя

На втория ден след Великден, според православната традиция, започва Светлата седмица – време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелския текст за явяването на Христос пред учениците му, между които бил и апостол Тома.

На втория ден от Великден трябва да се „размятват“ яйцата във всеки дом, за да може в него да няма градушка, всички да са здрави и да има плодородие. Великден се празнува три дни. Първият е в неделя, когато хората отиват в църквата за тържествена служба. 40 дни се спазва поздравяването с „Христос Воскресе“.
Томина неделя е краят на Великденския празничен цикъл и църквата повелява да не се работи. По време на Томина неделя Христос се появява сред учениците си. Само апостол Тома не повярвал, че тялото на Иисус е изчезнало. На осмия ден след възкръсването си сам Христос му се явил и го накарал да се убеди в истината. Оттогава остава израза „Тома неверни“, а денят е наречен Томина неделя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *