ЗАПОЧВА АКЦИЯ „ЗИМА“

kat-bgnes

Нови и сурови санкции за нарушителите на пътя

Пътна полиция започва масови проверки на пътя за готовността на автомобилите за движение при зимни условия. В момента зимните гуми не са задължителни и се мери единствено дълбочината на грайфера. Скоро се очаква обаче зимните гуми да станат задължителни при сняг, лед или трайно ниски температури.

От средата на ноември нарушителите ще се глобяват, а при технически проблеми – колите им ще се спират от движение. От 1 до 11 ноември във всички пунктове на СБА шофьорите ще могат безплатно да проверят автомобилите си на прага на зимата. Шофьорите ще имат 14 дни толеранс след старта на акция „Зима”, в рамките на които ще бъдат само проверявани и предупреждавани, без глоба. След това започват и санкциите на пътя.

Пътните полицаи ще свалят на място номерата на колите на водачи, заловени пияни, дрогирани, неправоспособни или отказали да дадат проба. Суровите санкции бяха приети на второ четене в парламентарната транспортна комисия. Средно на седмица КАТ залавя по 300 пияни зад волана, по 30-ина дрогирани и по 600 неправосопособни. Във всички тези случаи и когато шофьорът откаже проба, пътните полицаи ще прекратяват регистрацията на колата, ако те са собственици за срок от половин до една година. Глобите са превишена скорост се увеличават двойно. По-строги стават и наказанията и за гонки, както и за шофиране в насрещното движение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *