ЗАМЪРСЯВАНЕ В ЯЗОВИР БЕЛИ ЛОМ? ВЪВ ВОДИТЕ ПЛУВАТ БЕЛИ И ЗЕЛЕНИ ПЕТНА

Beli lom yazovir bgnes

Зелен цвят и неприятен мирис има язовир Бели Лом в Разградско, съобщи БиТиВи. Водоемът е един от най-големите в областта и предпочитано място за отдих и риболов. Според рибари, на места около брега се забелязва странен зелен цвят и неприятен мирис, а на места и бели петна.

По позеленелия бряг на язовира има и много мъртви раци, чиято популация обикновено е голяма. На място е извършена съвместна проверка от местната екоинспекция и експерти на „Напоителни системи“, които стопанисват водоема. Те не констатират промишлено замърсяване на водата, а и в близост няма производствени предприятия.

От РИОСВ-Русе също обясняват промените с ниското ниво на водата. Към момента няма и сигнал и за мъртва риба, но ако нивото на язовира продължи да пада заради сушата, е възможно кислородът във водите рязко да намалее, което ще застраши живота в язовира. Рибарите предупреждават, че пластмасови отпадъци, които остават след себе си случайни туристи, представляват по-голяма заплаха за чистотата на язовира.

В края на юли имаше друг сигнал за замърсяване на водите на водоема. Тогава бе извършен обход и оглед на язовира. Заключението на експертите беше, че оцветяването се дължи на естествени гнилостни процеси, характерни за летния сезон, при които се отделя зелен пигмент и специфична миризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *