Заложено е в гените ни да живеем до 180 години!

Дамян ГлуховскиВ гените на човека са заложени възможности за живот до 120, 150 и дори до 180 и повече години, докато на практика повечето хора живеят от 50 до 80 г., човечеството днес е в окаяно здравословно състояние. Твърдението е оптимистична констатации, която прави писателят Дамян Глуховски, описвайки личния си опит.

Според неговата теория съвсем възможно е човек не само да възстанови и да поддържа отлично здраве, независимо от възрастта, но и да се върне в годините на своята първа младост.

69 –годишният  Глуховски е в завидна форма, която му позволява да работи динамично и успешно в различни сфери. Писател, философ, поет, спортист, еколог, откривател, бизнесмен – това са само малка част от интересите на Дамян Глуховски от Асеновград, пише marica.bg.

С помощта на създадената от него уникална система от динамични, дихателни упражнения, медитация, описана детайлно в книгата, Дамян Глуховски е преборил дузина сериозни заболявания. Невероятно, но е факт, че човек може с подходящ режим на движение, хранене, упражнения, да се справи с такъв ужасяващ списък заболявания: дископатия и дискова херния на L5; лумбаго и многократно разместване на ябълката на лявата тазобедрена става; ошипяване на всички прешлени на гръбначният стълб, на врата и коленните стави; плексит на дясната ръка, нервопатия (изтръпване, нечувствителност на дясното бедро и пръстите на левият крак); високо кръвно налягане и хипертонични кризи, гастрит, а после язва на стомаха и дванадесетопръстника, стеснение на пилора на стомаха, а накрая и ГЕРБ (тотално възпаление на цялата храносмилателна система); пиелонефрит, камъни и абдоминални кисти на бъбреците; камъни в жлъчката, проблеми с простатата; силно главоболие; непрекъснати кръвоизливи в двете очи, отлепване на стъкловидното тяло и част от ретината на дясното око.

Глуховски е работил повече от 25 години в условия на първа категория вреден труд в КЦМ, където е бил буквално натъпкан с елементите на цялата Менделеева таблица и е невероятно, че днес този човек е не само жив и здрав, но се грижи за градини от череши и орехи на площ от 30 декара, пише книги, намира време за семейството си, за своите дъщери и внуци.

Тези невероятни на пръв поглед успехи Глуховски дължи на активния житейски цикъл, който си е създал. На първо място е създадената от него уникална гимнастическа система „Българска динамична йога“ от собствени дихателни упражнения, които използва повече от 20 години. Важен фактор за успеха е и специалният начин на живот и начин на мислене, споделени от писателя в книгите от поредицата „Път към съвършенството“. Глуховски е убеден, че не би успял в житейската битка без трудолюбие, честност, почтеност, без воля за пълноценен живот, без вяра в безкрайните и възможности на човешкото тяло и дух.

Това са енергийните депа на Дамян. Висок 173 см, с тегло 60 кг, този човек все нещо работи, експериментира, спортува, когато не пише следващата книга. Започва деня със стотици лицеви опори сутрин. Когато няма работа в черешовата градина, тича до стария римски път след Асеновата крепост и обратно – в темпо, непосилно за повечето хора. Не го спира сняг, дъжд, леден вятър. Казва, че не усеща умора, защото сменя заниманията. Непрекъснато подлага на изпитания физиката и духа си. Дамян Глуховски вероятно е единственият писател с три рекорда на атлет – за правене на класически коремни преси на земя без прекъсване. С тях ще кандидатства за Световен рекорд на Гинес в края на 2013 г. 70-тия си рожден ден през декември писателят спортист е амбициран да отпразнува с нови изпитания – четвърта книга и собствен световен рекорд, 800 класически коремни преси на земя в рамките на час пред представител от Световните рекорди на Гинес. За да бъде изпитанието още по-сериозно, на този гимнастически маратон Глуховски ще покани за конкурент Марк Фелц, рекордьор на Гинес на коремни преси на земя (с прекъсване, на малки серии). Фелц трудно ще устои на убийственото темпо, с което Глуховски прави коремни преси. През март 2012 г. асеновградчанинът постигна невероятните 719 коремни преси само за 46 минути и 20 секунди – рекорд, записан от две телевизионни камери и вече качен в интернет. Повече от ясно е, че такъв гимнастически маратон лесно би завършил с инфаркт, ако състезателят не е достатъчно трениран. Рекорд от 800 коремни преси за един час се равнява на вдигане на тежест от 25 тона на височина от един метър – сериозно натоварване дори за състезател щангист.

За писателя Глуховски поставянето на рекорди не е основна цел, а резултат от битката за здраве и дълголетие. Поредно доказателство за невероятните възможности на човешката физика и дух. Пътят до тях е описан в последната му книга. Без кураж и воля обаче няма как да извървиш пътя към дълголетието.

Източник: factor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *