ЗАЕВ: МАКЕДОНИЯ И ГЪРЦИЯ ИМАТ ВАРИАНТ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА СПОРА

Zaev Cipras bgnes

Лидерите на двете страни проведоха важни преговори за спора за името на срещата на върха в София

Македония и Гърция имат и вариант за разрешаване на спора, който може да бъде приемлив и за двете държави. Днес с премиера Ципрас имахме среща по същество, на която потвърдихме постигнатото между външните министри на двете страни. Много беше важно да потвърдим тези успехи. Ние като премиери потвърдихме, че стоим зад това нещо“. Това заяви македонският министър-председател Зоран Заев.

Основна тема на разговори беше продължаващите преговори между двете държави за уреждане на дългогодишния спор за името. Срещата се проведе ден след коментар на Заев, че страната му остава ангажирана да се присъедини към НАТО и ЕС, с което подсказа, че иска да се постигне окончателно споразумение в спора с Атина.

Надявам се да намерим решение на спора за името преди срещата на Европейския съюз през юни, каза днес Заев. „На днешната среща с гръцкия премиер, приятеля на Македония, Алексис Ципрас ние заедно отбелязахме прогреса, който сме постигнали в процеса за намиране на решение на спора за името“, подчерта Заев.

Двамата министър-председатели са разгледали възможните опции за решение, които македонската страна е представила по време на последния кръг от преговорите. „Констатирахме това, което е постигнато. Обсъдихме повече варианти и приехме вариант, който е взаимно приемлив и за двете страни“, заяви македонският премиер и добави, че този вариант сега трябва да се обсъди от институциите в двете държави. „От днес приятелството между Република Македония и Гърция е по-силно. Ние ще решим спора в интерес на гражданите на нашите две страни“, каза още Заев.

Той съобщи, че е обсъдил въпроса и с президента на Франция Еманюел Макрон, с и германския канцлер Ангела Меркел. „Те признаха лидерството, което Македония демонстрира и обещаха помощ за засилването на връзките между нас и ЕС“, заяви македонският министър-председател. Подкрепа също така са обещали и премиерите на Холандия, Швеция и Естония, с които днес Заев е разговарял. „Тяхното послание съдържаше потвърждение за нашите перспективи… За Македония членството в семейството на ЕС означава икономически растеж, свързаност и равни възможности за младите хора в Македония наравно с техните връстници в ЕС“, каза още македонският премиер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *