ЗАВЪРШВАТ ПРЕДСРОЧНО РЕМОНТА НА ПАМЕТНИКА НА СВОБОДАТА

shipka remont bgnes

За първи път от 40 години отвориха бронзовата фигура на лъва над входа на паметника

Ремонтът на Паметника на свободата на връх Шипка ще приключи по-рано от предвиденото, информира БГНЕС. Кореспондент на медията в региона съобщава, че лъвът на паметника е разкрил нови тайни, след като започна реставрирането му.

Фигурата бе отворена за първи път от 40 години, тъй като се нуждаеше от спешен ремонт. При реставрацията е установено, че от вътрешната страна на всяка част от фигурата е означено точното  й тегло. Оказа се, че той тежи около 12 тона, ако прибавим и носещата конструкция, максималната тежест става около 15 тона. Другият любопитен момент е, че до момента знаехме, че лъвът е сглобен от 28 елемента, оказа са, че те са 53″, разказва д-р Чавдар Ангелов – директор на парк – музей Шипка – Бузлуджа.

Установено е, че лъвът е конструктивно здрав. Носещата конструкция, върху която лъвът е сглобен, е в добро състояние, отливките, от които е направен, също са в добро състояние. Корозията не е нанесла някакви съществени поражения, които да изискват по-сериозни интервенции. В резултат на това дейностите се движат малко по-бързо от първоначално предвидените срокове..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *