ЗАВЕДЕНИЯТА КАТЕГОРИЧНИ: МНОГО Е ВАЖНО ДА ОТВОРИМ НА 1 ФЕВРУАРИ. НЯМА НАКЪДЕ ДА ОТСТЪПВАМЕ ПОВЕЧЕ

Aligbedov btv

От общо 28000 заведения, нарушения на противоепидемичните мерки са установени едва при 30-40

Тежък сблъсък между собствениците на заведения и здравните власти беляза вчерашната дискусия МЗ. Браншът обяви, че е готов протестно да отвори още на 1 февруари.

„Надяваме се, че на 1 февруари заведенията ще отворят. Вече е направена една стъпка с пускането на ресторантите в хотелите на 21 декември като тест“, припомни пред БНТ Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България. Месец по-късно резултатите са много добри – няма покачване на заразяемостта. Затова ресторантьорите са готови да преминат към работен режим.

„Сега ще направим следващата стъпка – да се пуснат ресторанти, кафета, сладкарници – при определени изисквания – 50% капацитет, отстояние от маси, всички с маски вътре, както беше и преди, с дезинфектанти, маски за персонала. И се надяваме на 1 март да могат да отворят и нашите колеги от нощните заведения, защото те са, може би, още по-пострадали от нас, тъй като те за 2020 г. са работили 4-5 месеца“, допълни Алибегов.

По думите му браншът търпи огромни загуби, при положение, че от общо 28000 заведения нарушения на противоепидемичните мерки са установени едва при 30-40. В същото време техните служители стоят вече три месеца без всякакви приходи. Помощите не са изплатени на всички, а през миналата година са натрупали много задължения.

„Много е важно за бизнеса да се отвори и повече да не се затваря“, каза Алибегов и допълни: „Няма накъде да отстъпваме повече. Направихме всичко възможно – дезинфектанти, машини, пречистватели за въздух“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *