ЗАБРАНИХА ПРОДАЖБАТА НА СВИНСКО МЕСО НА ФЕРМЕРСКИТЕ ПАЗАРИ В ЦЯЛАТА СТРАНА

Яэсхянд фжхея

Целта е да се ограничи заразата с Африканска чума по свинете

Забранява се предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски пазари в цялата страна, постановиха от Българската агенция по безопасност на храните.

Забраната за продажба на храни от животински произход извън магазините вече е въведена със заповед на Камен Николов – директор на Областната дирекция по безопасност на храните в София. Тя важи за територията на Столичната община, но от Aгенцията по храните обясниха, че същите мерки ще бъдат предприети и в други части на страната.

В документа се посочва още, че се забраняват търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине. Изключение има само за свиневъдни стопанства и ферми, предназначени за незабавно клане или за доотглеждане.

Ограничението е част от допълнителните мерки за превенция и ограничаване разпространението на болестта чрез продажбата на прясно свинско месо и сурови продукти от свинско месо с неизяснен произход.

Инспекторите от отдел „Контрол на храните“, от съответните областни дирекции по безопасност на храните към БАБХ, ще извършват засилен постоянен контрол на фермерските пазари в дните, в които те се провеждат. При проверките ще се следи за спазването на забраната, а при констатиране на нарушения и несъответствия ще се предприемат предвидените в законодателството административни и административно-наказателни мерки.

Вирусът се предава лесно – чрез опаковки, оборудване, дрехи и други. Той може да бъде пренесен и в месо, суджуци, сухи мезета, маринована сланина и т.н. Припомняме, че до този момент 16 са огнищата на чума по свинете у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *