ЗАБРАНЕН АНТИГЪБИЧЕН ПРЕПАРАТ, ВОДА И ХИДРОГЕННИ МАЗНИНИ ОТКРИХА В МАСЛОТО, КОЕТО НИ ПРОДАВАТ

Maslo

В продуктите на повече от половината марки има установени нарушение

Само при две от 10 български марки масло не са открити нарушения при тест на съдържанието им на Българска национална асоциация „Активни потребители“. Масло – имитация на масло установиха в пет от 10 проби на различни марки, произведени в България. Данните за пробите в чистото масло бяха представени по време на пресконференция на Асоциация „Активни потребители“. Пробите са взети през август от склад за хранителни продукти в Несебър и обект в Бургас. В тях вложените мазнини са между 40-67%, останалото е вода и хидрогенни мазнини.

Сезирана е Икономическа полиция, които вече са провели акция.Освен забранените хидрогенирани мазнини и повече вода, в масло дори е бил открит противогъбичен препарат, забранен за влагане в масло на територията на ЕС.

В три от марките е установено и наличието на забраненото вещество натамицин, Сергей Иванов от Центъра по биология на храните сравни употребата му със скандала с фипронила. Тъй като на практика се влага забраненото вещество – Е 235, което се използва като противогъбично и противоплесенно средство. „Когато се сглобяват продукти, в които има много вода, те имат нисък срок на трайност, защото водата стимулира развитието на различни плесени“, обясни Иванов.

Веществото е забранено за влагане в кравето масло в страните от ЕС. „Става въпрос за незаконно използване на химично съединение“, коментира още той. Съветите, които отправят към Българска агенция по безопасност на храните е да се забрани използването и влагането на хидрогенирани мазнини. Да се криминализира влагането на незаконни съставки в храната, какъвто е натамицинът.

В асоциацията получили сигнали, че влагането на немлечни мазнини продължава и че производители са развили „иновативни“ технологии за фалшификации, които не се откриват с рутинните методи за анализ. Некоректните компании прилагат и нова стратегия за дистрибуция. Вместо в масовите търговски вериги, които са лесно достъпни и където вече реагират с повишено внимание, те пласират имитиращите продукти чрез търговците на едро. Така те се озовават основно в хотели, детски градини и училища, болници, т.е. предлагат се на най-уязвимата част от населението и на места, които са недостъпни за вземащите проби.

Тревожното е, че фирмите, които показват отклонение, са същите, които са били с отклонение през 2015-та и 2017-та. През 2014 г. бяха тествани 15 марки и при 4 се установи фалшификация чрез добавяне на растителни мазнини, а при една – повече вода. През 2015 марките бяха 10 и в 4 се откри наличие на немлечни мазнини. Тогава се задействаха Икономическа полиция и заедно с БАБХ фалшивите масла бяха изтеглени от пазара. Няколко фирми бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *