Живот на Марс? („Кюриосити“ с нови доказателства)

Етикети: , , , , , , ,

МарсКюриосити с нови доказателства за живот на Марс

Американския марсоход „Кюриосити“ е открил нови доказателства за живот на Марс. Противно на последните хипотези на американски учени, че животът на Марс е мисия невъзможна, марсоходът откри нови възможности за обитаване на червената планета и дори следи от природни богатства, които представиха нови въпроси пред учените.

Роувърът на НАСА, „Кюриосити“, който вече две години е на Марс, изглежда, че е открил доказателства за живот на червената планета. Последните данни изпратени до Земята, показват, че марсоходът е идентифицирал необичайно увеличение на концентрацията на метан, който не може просто да се опише нито като геоложко явление, нито да се каже, че е резултат от сблъсък с комета или астероид.

Въпреки че не знаят от какво точно е произведен метанът на Марс, учените признават, че неговият възможен източник е организъм, подобен на бактериите. Ако потвърдят наличието на живи микроби на Марс, това ще бъде едно от най-значимите открития в историята.

И предишни изследвания показваха необичайни количества метан на Марс, но никога такива, каквито са намерени на кратера Гейл, за който се предполага, че преди няколко милиарда години е съхранявал запаси от вода.

Проучванията на червената планета през последните няколко години са особено активни, тъй като до 5–10 години се очаква да бъдат изпратени първите колонии с хора на Марс. Първоначалните планове на една от големите космически компании бяха до 2018 да заселят човешки колонии там, но заради липса на средства, проектът бе отложен.

Междувременно други групи учени все по-категорично подкрепят идеята, че животът на Марс е мисия невъзможна. Последните открития обаче хвърлят нова светлина върху тази теория и разкриват неподозирани тайни на червената планета.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *