ЖЕНА ПОЧИНА В СТОЛИЧНА БОЛНИЦА, НЕ МОЖЕЛА ДА ДОПЛАТИ ЗА МЕДИЦИНСКО ИЗДЕЛИЕ

Nacheva bgnes

Зам.-министър Начева: Случаите на пациенти, на които се поставят клапи могат да бъдат проверени

Жена почина в столичната болница „Св. Екатерина“, защото не можела да си доплати за поставянето на медицинско изделие. Жената постъпила в кардиологичната болница преди пет дни с тежка сърдечна недостатъчност, задух и отоци по ръцете и краката.

Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова трябвало да се постави клапа по неоперативен път. Здравната каса обаче плаща много малка част от сумата, необходима за клапата, и жената трябвало да доплати, обясни пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

От 1 април Здравната каса заплаща по-малко за медицински изделия и разликата трябва да се покрива от пациентите. В клапата, която е била необходима в този случай, жената трябвало да доплати над 10 000 лева. „Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака”, обясни Кацаров.

Според началника на клиниката по кардиология в болницата проф. Юлия Джоргова жената е починала заради тежкото си състояние, а не защото не е имала пари за клапа. Проф. Джоргова обаче потвърждава, че влезлите от 1 април промени са проблем. „Това са възрастни хора, с тежки противопоказания са за стандартната хирургия. В един момент трябва да им кажем и им казваме, за съжаление, хората се разплакват и си тръгват, че 10 000 лева трябва да доплатят. Това са пенсионери, обикновено няма откъде да ги намерят“.

От Здравната каса обявиха, че е започнала спешна проверка по случая, която ще приключи в петък.

Случаите на пациенти, на които се поставят клапи могат да бъдат проверени. Това заяви Жени Начева заместник-министър на здравеопазването, предаде БГНЕС. „Това изделие (клапа) се изпълнява в три държавни и една частна болница. Случаите на пациенти, на които се поставят клапи могат да бъдат проверени и за всеки един случай при наличие на проблем дали НЗОК или МЗ с нашите контролни органи могат да направят съответните анализи и проверки, и да бъдат взети мерки в случай, че от пациента е поискано доплащане за това конкретно медицинско изделие. Ние считаме, че е напълно реалистично производителите или вносителите на този тип медицински изделия да намалят цените. Разчетите са направени така, че това намаление на цените да не е за сметка на пациентите, а на фирмите-доставчици“, каза Начева.

„По отношение на конкретния случай за пациентката НЗОК ще направи съответната проверка. Резултатите от нея ще бъдат оповестени. Това, което имаме като предварителна информация от директора на лечебното заведение е, че пациентката е починала поради тежко здравословно състояние, нямащо отношение към поставянето на клапа“, заяви зам.-министърът. „Всяка година се договарят спецификации за медицинските изделия. Разговорите за новата спецификация ще бъдат оповестени септември. Няма конкретен регламент за медицинските изделия, така както при лекарствените продукти. В хода на разговорите с фирмите и при подготовката на спецификацията за медицинските изделия, където смятаме да въведем по-регламентиран подход за определяне и договаряне на цени в рамките на новия модел, който министъра на здравеопазването ще предложи“, посочи Начева.

„Дотогава сме взели предвид освен разговорите със съответните фирми и най-ниски цени, констатирани в редица европейски държави или от търгове, проведени в съответни лечебни заведения за болнична помощ. Това конкретно изделие се поставя в 4 болници и случаите могат да бъдат проверени, констатирани и всеки пациент, който има проблем с това медицинско изделие, моля да се обърне към контролните органи, ако някой поиска доплащане“, каза още тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *