Жена дари тялото си, за да не плащат близките погребение

МУВъзрастна жена в добро здраве е дарила тялото си на Медицински университет. Тя предпочела да не натоварва близките си с разходи за погребение, които в случая ще поеме университетът. Телата на починали вече могат да се даряват за целите на обучение и научни изследвания във висшите медицински училища.

Това обяснява ръководителят на катедрата по анатомия, хистология и ембриология при Медицински университет – Варна доц. д-р Антон Тончев. Според него досега заради законови недомислици това е ставало изключително трудно и е страдало обучението на студентите. В МУ – Варна има трупни образци, върху които студентите се обучават, но от години не са осигурявани нови, което спъва практическата работа, пише „Петел“.

С новите разпоредби всеки желаещ може да дари своето тяло. С подписване на документи пред нотариус телата впоследствие биват използвани за обучение на студентите. Първо те престояват до година в специални разтвори, с които се спира разлагането, и се прави дезинфекциране. Поетапно над т.нар. “препарати” преминават студенти от различни специалности, които извършват дисекция на трупа. Правят се разрези на органи, дори се отваря черепът, сподели доц. Тончев. По думите му след обучението на студентите тялото бива погребвано.

Приживе със специални разпоредби в договора дарителят може да определи и след колко време да бъде погребан. “Очакваме през следващите няколко години, благодарение на въпросните законови положения, МУ – Варна, да се сдобие с повече препарати за студентите”, казва още доцентът. Така ще бъде осигурена практическата работа със скалпел, което е изключително важно за бъдещите доктори. Освен за обучение на студенти, пресният материал, по думите на доц. Тончев, може да служи и за опреснителни занятия по анатомия, което е честа практика в западните държави.

Източник: БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *