ЖАНДАРМЕРИЯ ОХРАНЯВА ДПС И ДОСТ В ДЖЕБЕЛ

Djebel bgnes

Двама симпатизанти на всяка от партиите отведе полицията на празника на града

Хиляди са изпълнили площад „19 май”  в Джебел за тържествата по повод празника на града. Въпреки засиленото полицейско присъствие, привърженици на двете политически сили си сблъскаха и се стигна дори до размяна на удари, предава „24 Родопи“. Жандармерия охранява мероприятието, а се съобщава и за двама симпатизанти на ДПС и ДОСТ отведени от полицията.

Кметът на Джебел Бахри Юмер, който бе издигнат от ДОСТ, говори пред хората, част от които го освиркаха. По време на словото му лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ и зам.-председателят Хасан Азис се обърнаха с гръб към сцената. До Юмер застанаха генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и председателят на изселническата организация „Балгьоч“ Юксел Йозкан.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан не се качи на сцената до Юмер, за да не се подклажда напрежението сред хората.

На този площад се развяха два вида знамена, но едните са на 28 години, заяви Карадайъ пред множеството и поиска оставката на Бахри Юмер. Днес се отбелязват 28 години от протестите срещу Възродителния процес. На този ден през 1989 година на площада се провежда един от първите мирни митинги на местното население, който някои определят като старт на демокрацията в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *