Ето 10-те професии, които роботите ще ни отнемат

РоботAко искате сигурност през следващите 10 години, станете организатор на сватбени тържества. Според анализатори това е една от професиите, в които човек още дълго време няма да може да си намери механичен замeстник.

В много други професии обаче хората ще бъдат заменени от роботи и компютри и това може да се случи още в следващото десетилетие, предават от 24chasa.bg. Ето кои са 10-те професии, които хората доста бързо ще отстъпят на механиката според сайта “Нетуърк уърлд”. Причината е, че в тези области вече са разработени или се разработват успешно автоматизирани системи.

Астронавт

“Робонот 2” на НАСА е първият хуманоиден робот, който може да бъде изпращан в Космоса. През 2011 г. той вече направи пътуване до Международната космическа станция с намерението да помогне на хората там да извършат някои опасни дейности. Междувременно вършеше и съвсем банални задължения като например чистене. R2 получи наградата на американския институт по аеронавтика миналата година.

Фармацевт

Robot-Rx е автоматизирана система за складиране, подбор, връщане на медикаменти и разплащане в сферата на аптечните услуги. Според създателите му тя има способността да изпълнява рецептите с 99,9 на сто точност (според статистиката 21% от медицинските грешки са свързани с объркване на препарати), намалява с 90 на сто работата на фармацевтите по търсенето на лекарствата и води до много по-лесно попълване на запасите с липсващи медикаменти. Единственото, което не може да прави системата, е да пише самите рецепти.

Работник на поточна линия

“Бакстър” е хуманоиден робот, разработен от австралиеца Родни Брукс. Той струва 22 000 долара и може да изпълнява функции на поточните линии, които все още не са били автоматизирани. Роботът може да “вижда” предметите и “да разбира” поставените му задачи. Той има способността да се адаптира към средата и прави, каквото се очаква от него. “Бакстър” е предназначен основно да помага на малки компании да се противопоставят на социалния дъмпинг и да повишават конкурентоспособността си, казват създателите му.

Готвач в заведение за бързо хранене

Да правиш бургери скоро ще стане занимание от миналото. Вече съществува роботизирана система, създадена от специалисти от Сан Франциско, която е способна да произвежда по 360 сандвича в час. Тя приема поръчките на клиентите, реже на тънки парченца доматите и каселите краставички и слага храната в пликове. Създателите на системата смятат, че пестейки от персонал, ресторантите за бързо хранене ще могат да влагат повече средства в качествени и по-здравословни продукти.

Библиотекар

През 2012 г. държавният университет в Северна Каролина създаде автоматизирана система за откриване на книгата, доставянето и? на читателя и връщането и? на мястото, след като той свърши работата си. Тя бе приложена първо в университетската библиотека.

Наречена bookBot, системата използва лазери, за да помага на студентите да намират и ползват книгите. Тя може да складира до 2 млн. тома в подходяща среда, чиито параметри за температура и влажност се контролират, и да доставя книгата до 5 мин след като е избрана от каталога.

Шофьор

Идеята за автономни коли започна да заприличва от фантастика на реалност благодарение на автомобилите без шофьори на “Гугъл”. Системата съществува още от 2005 г., когато изобретението получи награда, но колите започнаха да се появяват по улиците на Калифорния и Невада едва след като в тези щати бе приет закон, позволяващ движението им. През май 2012 г. в Невада бе издаден първият лиценз за самодвижещ се автомобил “Тойота Приус”, модифициран с експерименталната технология на “Гугъл”.

Бавачка

Бихте ли се доверили на робот да се грижи за детето ви? Верига магазини в Южна Корея създаде робот бавачка още през 2008 г., за да се занимава с децата на клиентите, докато те пазаруват. Роботът, който е висок около 1,40 м, е способен да разговаря, макар и с ограничен речник. Децата слагат баджове с баркод, благодарение на което машината разпознава имената им. Тя има камери в очите и прави снимки на поверените и? хлапета, докато те си играят.

Куриер

Компания от Силициевата долина смята да революционализира пощенската индустрия, като разнася и доставя продукти като лекарства или храна не чрез куриерски фирми, а благодарение на безпилотни самолети. Ако системата бъде приложена на повече места в САЩ и света, тя ще се превърне в истинска заплаха не само за куриерите, но и за всички пощенски работници.

Секретарка

Компютърната програма “Елайза”, разработена от бивш професор от Нюйоркския университет, е ефикасна виртуална секретарка, която може да отговаря на имейли, телефонни обаждания и да води разговори. “Елайза” владее добре 9 езика. Освен да води учтив разговор за времето, тя може да решава и някои технически проблеми, с които обикновено се занимават инженерите по поддръжката в компаниите.

Банков служител на гише

В САЩ вече 85% от услугите, които се извършват от служител на гише, могат да се направят и чрез банкомат, твърдят хората от бранша. Някои американски банки вече експериментират с виртуални служители с предварително записани видеоклипове, които могат да приемат дори заявления за заеми чрез банкомат. В Япония пък вече разработват и робот – банков мениджър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *