ЕРДОГАН ПОИСКА ПРОШКА ОТ ТУРСКИЯ НАРОД И ОТ ГОСПОД

Erdogan bgnes

Турският президент се извини заради някогашното си приятелство с Фетуллах Гюлен

В драматична телевизионна реч турският президент Реджеп Ердоган се извини на народа на Турция и поиска прошка от него и от Господ, че десетилетия наред не е виждал истинското лице на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен. Турският лидер обвини Гюлен във воденето на „най-голямата престъпна организация в историята, която е отвлякла миналото и бъдещето на десетки хиляди хора”.

Той заплаши с тежки последствия всеки, който се осмели да заяви подкрепа за „терористичния главатар в Пенсилвания”.

Двамата бяха близки съюзници в продължение на десетилетия, докато през 2013 г. не се стигна до разрив, след като привърженици на Гюлен в съдебната система отправиха масови обвинения в корупция срещу министри и приближени до Ердоган. Турският президент обвинява Гюлен в участие в проваления опит за преврат от 15-и юли. Ердоган се закани, че на последователите на Гюлен „може да им се случи всичко“.

Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, отхвърля обвиненията на турските власти, че е организирал метежа. Засега САЩ няма да екстрадират Гюлен, въпреки твърдия тон на Анкара.  „Ако не бяха мерките, които предприехме в съдебната система след 17 декември (2013 година, когато избухна корупционен скандал, иницииран според Анкара от опозиционния проповедник Фетулах Гюлен), опитът за военен преврат щеше да е много по-мащабен”, каза Ердоган.

Чистката в държавната администрация засегна близо 60 000 души, прокуратурата иска арест за десетки журналисти. Турция е затворила най-малко 131 медии след опита за преврат. Те включват три информационни агенции, 16 телевизионни канала, 23 радиостанции, 45 ежедневника, 15 списания и 29 издателски къщи, твърди Al Jazeera.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *