ЕРДОГАН ОБЯВИ ЗАПОЧВАНЕ НА КАНАЛА, КОЙТО ЩЕ СВЪРЗВА ЧЕРНО И МРАМОРНО МОРЕ

Istanbulski potok bgnes

Очаква се приходите от огромното съоръжение да достигат 1 милиард долара годишно

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че скоро ще бъде обявена обществена поръчка за изграждането на мегапроекта „Истанбулски канал”, който ще свързва Черно море и Мраморно море, облекчавайки трафика през Босфора.

По-рано Ердоган заяви, че Конвенцията от Монтрьо за режима на преминаване на кораби през Босфора няма да се прилага за проектирания “Истанбулски канал”. Както отбеляза пред РИА Новости посланикът на Руската федерация в Турция Алексей Йерхов, наличието на допълнителен воден път между Черно море и Мраморно море няма да промени международния правен режим на Конвенцията от Монтрьо.

“Във връзка с проекта „Истанбулски канал” ние проведохме всички видове изследвания, включително геоложки и хидрологични проучвания, проучихме прогнозите за земетресения. Повече от 200 учени от 11 университета и 34 индустрии проучиха този проект. Ние сме взели решение за неговото изпълнение и в най-скоро време ще обявим обществената поръчка”, каза Ердоган, говорейки в Истанбул.

За първи път той говори за възможността за създаване на нов канал, който ще свързва Черно и Мраморно море през 2011 г. в качеството си на министър-председател на Турция. Проектът за изграждане на тази нова морска артерия, ако бъде реализиран, ще бъде най-голямата инфраструктурна инициатива в турската история и ще намали драстично транспортния трафик през Босфора. Министърът на транспорта и инфраструктурата на страната заяви, че се очаква приходите от експлоатацията на „Истанбулски канал” да достигне 1 милиард долара годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *