ЕРДОГАН НАЗНАЧИ ЗЕТ СИ ЗА ФИНАНСОВ МИНИСТЪР, ЩЕ ИМА И ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ

Erdogan bgnes

След полагането на клетва Ердоган заяви и името на първия вицепрезидент в историята на Турция – Фуат Октай

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който вчера пое и изпълнителната власт в страната си, обяви състава на новото правителство. Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23. Ердоган запазва само четирима от предишните министри. Закрива се министерството по европейските въпроси. В новия кабинет ще има две жени, предава БТА.

Новият финансов министър се казва Берат Албайрак. Той е женен за дъщерята на президента Есра и е един от четиримата стари нови министри, а до сега отговаряше за здравеопазването в страната. След назначението на Албайрак за министър турската лира отчете спад от почти 3% от стойността си

Досегашният външен министър на Турция Мевлют Чавушоглу запазва поста си. Позицията си запазва и правосъдният министър Фатих Дьонмез, както и вътрешният министър Сюлейман Сойлу.

За министър на отбраната е назначен началникът на Генералния щаб на турската армия генерал Хулуси Акар. Новият министър на енергетиката в Турция се казва Абдулхамит Гюл.

Министерството на труда и социалната сигурност се слива с министерството по въпросите на семейството, като начело на новото министерство също ще застане жена – Зехра Зюмрют Селчук. Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой. Министър на енергетиката и природните ресурси ще бъде Фатих Дьонмез, на здравеопазването Фахреттин Коджа, на образованието Зия Селчук, на транспорта и инфраструктурата Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството Мурат Курум.

Ердоган се раздели с дългогодишни знакови министри – бившия вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, с икономическия министър Нихат Зейбекчи и транспортния министър Лютфи Елван.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *