ЕРДОГАН ИСКА ЕС ДА ГО ПОДКРЕПИ В СИРИЯ, БРЮКСЕЛ ОБВИНЯВА ТУРЦИЯ, ЧЕ ИЗПОЛЗВА МИГРАНТИТЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ

Erdogan

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова европейските държави да подкрепят политиката на страната му в Северозападна Сирия, за да бъде предотвратена още една миграционна вълна и да се намери решение на хуманитарната криза.

Ердоган призова Европа да го подкрепи, ако наистина иска решение на миграционната криза. Турският президент призова Евросъюза да действа в съответствие с Универсалната декларация за човешките права във връзка с кризата в сирийската провинция Идлиб, съобщи в. „Сабах“, добавяйки, че междувременно Гърция не допуска мигрантите да пресекат нейната граница.

“Ако европейските държави искат да разрешат проблема, тогава те трябва да подкрепят политическите и хуманитарни решения, предложени от Турция в Сирия”, каза Ердоган на заседание на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Той разкритикува гръцките власти за нечовешко отношение към мигрантите, пристигащи на тяхната граница. Според турските власти над 130 000 нелегални мигранти са преминали към Европа, след като Турция обяви, че вече няма да ги спре.

„Нашите съседи от Гърция, които се опитват да възпрепятстват мигрантите, като ги удавят в морето или дори ги разстрелват, не трябва да забравят, че един ден те могат да се нуждаят от подобна милост“, каза Ердоган и добави, че той кани всички европейски държави, включително Гърция, да уважава търсещите убежище пристигащи в своите страни съгласно международните закони за права на човека.

Турските служители критикуват Европейския съюз за неспазването на пакта за мигранти от 2016 г., а гръцките власти за брутално отношение към мигрантите, включително жени и деца, подчертават турски медии.

Държавите-членки на Европейския съюз обявиха в сряда, че блокът „категорично отхвърля“ използването от страна на Турция на мигранти за политически цели, съобщи АФП. В изявление от Брюксел, 27-те държави-членки посочват, че „ситуацията по външните граници на ЕС не е приемлива“. В изявлението на ЕС се казва, че Брюксел “категорично отхвърля използването от страна на Турция на миграционния натиск за политически цели”.

“Незаконното преминаване на границите няма да бъде толерирано”, се казва в изявлението. „В тази връзка ЕС и неговите държави-членки ще предприемат всички необходими мерки в съответствие с правото на ЕС и международното право. Мигрантите не трябва да бъдат насърчавани да застрашават живота си чрез опити за незаконно преминаване на сухоземни или морски граници.“

Министрите призоваха Турция „да приеме това послание и да противодейства на разпространението на невярна информация“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *