ЕК постави под въпрос срещата на Барозу с Орешарски

ЕКОт Европейската комисия поставиха под въпрос обявената среща на председателя Жозе Барозу с премиера Пламен Орешарски в края на тази седмица, като заявиха, че тя още не е потвърдена. В специално изявление за България Комисията обяви,че очаква новият началник на ДАНС да отговоря на условията за почтеност и професионализъм, съобщи БНР.
Противоречията около избрания нов директор на ДАНС показват необходимостта от реформи, както и от политики и процедури, които да дадат увереност на българското общество. Това е част от изявлението за България, което беше прочетено в началото на редовния дневен брифинг в Европейската комисия. От там подчертаха, че имат предвид протестите у нас от последните дни и че те показват стремежа на българските граждани към върховенство на закона. Компетентността е ключов фактор при вземането на решения кой ще ръководи усилията на България в една толкова важна област, заяви говорителят на комисията Оливие Баи.
Отчитаме, че представеният миналата седмица кандидат е декларирал намерение да се оттегли. Европейската комисия приема, че личността, която в крайна сметка ще бъде назначена на този пост, ще отговаря на условията за професионални качества и почтеност. Европейската комисия е твърдо решена да работи заедно с българските власти за постигане на трайни реформи и председателят Жозе Барозу ще отправи това послание към българския премиер Пламен Орешарски, коментира Оливие Баи.
Той каза още, че предвидената за петък тук среща Барозу-Орешарски, която в края на миналата седмица беше обявена като част от официалната седмична програма на Барозу, е включена в неговия график, но все още не е потвърдена. На въпрос дали Комисията обмисля извънреден доклад за България заради последните събития, отговорът беше, че засега остават в сила плановете следващият доклад да бъде през декември.
Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/evropeiiskata-bulgariya-komisiya-1364379.html#ixzz2WTd16k4y

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *