ЕКВАДОР СПРЯ ДОСТЪПА НА АСАНЖ ДО ИНТЕРНЕТ – ВЛОШАВАЛ ОТНОШЕНИЯТА НА СТРАНАТА С МЕЖДУНАРОДНИ ПАРТНЬОРИ

Asanj bgnes

Според властите основателят на WikiLeaks е нарушил условията, при които е получил убежище

Правителството на Еквадор отне на Джулиан Асанж всички средства за комуникация с външния свят, тъй като е нарушил договореностите, при които е получил убежище, предадоха информационните агенции.Асанж живее в посолството на Еквадор в Лондон от юни 2012 година.

Правителстлото на Еквадор обяви, че прекъсването на комуникацията с външния свят може да не изчерпи мерките срещу Асанж , ако Асандж не спазва ангажимента си да не се меси в отношенията на Еквадор с други страни, сред които и САЩ. Правителството в Кито не обясни по какъв начин Асандж е нарушил ангажимента си, поет писмено в края на 2017 г.

Според Асошиейтед прес връзките на Асандж с външния свят са прекъснати заради неотдавнашната му активност в социална медия, в която той критикуваше ареста на каталунския сепаратистки лидер Карлес Пучдемон.

Изданието „Metro Ecuador“ цитира туитове на Асанж от 26 март, в които той заявява, че вината на Кремъл за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е недоказана. Според него експулсирането на руски дипломати от някои държави само ще помогне на Москва да налага своята версия за заговор срещу Русия, воден от САЩ.

Асанж поиска политическо убежище от Еквадор, тъй като се опасява, че Лондон ще го екстрадира в САЩ, където е разследван за огласяване на секретна информация чрез WikiLeaks. Той не може да напусне еквадорското посолство, тъй като във Великобритания е издадена заповед за ареста му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *