ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НЯКАКВИ ПРЕТЕНЦИИ НА МАКЕДОНИЯ

Zaev bgnes

Продължава посещението на македонския премиер у нас, Нинова го прие на „Позитано” 20

България наистина показа добронамереност, доброжелателност към Македония. България, българското правителство, по-скоро трябва да се предпази от някакви претенции на Македония. Това заяви външният министър Екатерина Захариева в сутрешния блок на БНТ, коментирайки вчерашното посещение на новия македонски премиер Зоран Заев в София.

Тя разкри, че вчера по време на срещата на Заев с Бойко Борисов е било показано доверие на високо ниво, но все още трябва да се свърши много работа. Според Захариева срещата е била историческа, тъй като премиерът на Македония е отворил нова глава в историята с посещението на паметника на Самуил, с общото честване на общата ни история, например Илинден и с практическото прилагане на несключени договори.

Външният министър подчерта за втори път, че България иска да се предпази от евентуални претенции на Македония, но в същото време ще подкрепи съседката по евроатлантическия й път. Обаче според нея реформирането на Македония зависи от вътрешната политика на страната.

Захариева изрази надежда, че дългогодишните преговори за договор за добросъседство трябва да приключат през август, подчертавайки, че в доклада за напредъка на Европейската комисия за Македония от 2015 г. се казва, че Скопие трябва да продължи с реформите, включително подобряване на добросъседските отношения с България и Гърция.

Днес е вторият ден от посещението на македонския премиер Зоран Заев. Днес той се срещна и с лидера на най-голямата опозиционна партия БСП в партийната централа на „Позитано” 20. Имаме инициатива през септември да бъдем домакини на една балканска конференция, на която да обсъдим Западните Балкани като приоритет на председателството на България на ЕС. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова по време на брифинга след срещата.

Разговаряхме за задълбочаване на културното сътрудничество, за задълбочаване на трансграничното сътрудничество. Имаме много голямо желание да продължаваме и развиваме дългогодишното сътрудничество, което имаме, каза Нинова след срещата си с македонския министър-председателя. Нинова заяви подкрепата на левицата за европейското бъдеще на Република Македония.

Много приятно се чувствам в България. Тук се чувствам като у дома, каза Заев на брифинга на „Позитано” 20. Радвам се, че нашата сестринска партия, всички партии и братска България дава такава подкрепа за евроинтеграцията на Република Македония, заяви още Заев.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *