ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА ПРИВИКВА СРЪБСКИЯ ПОСЛАНИК ДНЕС

Vynshno bgnes

Сръбският президент Вучич вярва, че конфликтът с България е незначителен

Сръбският посланик у нас е извикан в Министерството на външните работи за разговор. Причината е създаденото по вина на Белград напрежение в двустранните отношения, съобщава БГНЕС.

Бившият говорител на диктатора Слободан Милошевич и настоящ външен министър Ивица Дачич отправи срещу България остри реплики по повод на изявлението на българския премиер Бойко Борисов. По време на среща на върха от Берлинския процес за Западните Балкани в петък нашият министър-председател беше заявил, че бъдещият ръководител на европейската дипломация Жозеп Борел би трябвало да изразява позицията на целия съюз относно Косово, а тя е – признаването и зачитането на суверенитета на тази най-млада балканска държава.

Това изявление предизвика невъздържана и недипломатична реакция от страна на Дачич. Според него „Бойко трябва да уважава позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел“. Сърбия също ще извика временно управляващия нашата мисия в Белград за разговори. Позицията на българския премиер, която е изцяло в духа на политиката провеждана от Брюксел по Косово, беше приветствана от властите в Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай благодари на своя колега Борисов.

Снощи сръбският президент Александър Вучич изрази увереност, че конфликтът с България е временен и скоро ще се реши, предадoха сръбски медии. По думите му, става въпрос за незначително недоразумение.

Вучич заяви, че му престоят срещи с българския му колега Румен Радев и премиера Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *