ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: МАРИЯ ГАБРИЕЛ Е НАЙ-СИЛНАТА КАНДИДАТУРА ЗА БЪЛГАРСКИ ЕВРОКОМИСАР

Ekaterina Zaharieva BGNES

Новият министър на външните работи призова турския посланик „да мери думите си“

Вицепремиерът по правосъдната реформа и външен министър гостува в студиото на Нова ТВ. Там тя сподели мнението си, че Мария Габриел ще се представи блестящо на изслушването в Европейския парламент. Припомняме, че кабинетът „Борисов 3“ номинира евродепутатът Мария Габриел за български еврокомисар, който да замени оттеглилата се Кристалина Георгиева. Габриел е евродепутат от 2009 година.

Тя е била член на ЕП в някои от най-важните комисии, два пъти е избирана за евродепутат на годината. Освен това е и зам.-председател на Европейската народна партия. Захариева е категорична, че това е най-силната кандидатура, която можем да издигнем. Тя посочи, че Мария Габриел познава всички, затова ще й бъде лесно да започне работа в Европейската комисия от първия ден.

Относно критиките на социалистите, че Габриел е политическо назначение, Екатерина Захариева коментира, че каквото и да е било назначението, то е щяло да е политическо. Тя посочи, че почти всички еврокомисари са членове на някакви партии. Захариева отбеляза, че постът на Мария Габриел в ЕНП е бил изтъкнат като недостатък от опозицията, защото не са могли да кажат нищо лошо за нея.

В същото интервю Екатерина Захариева коментира и изявите на  турският посланик Сюлейман Гьокче и отправи призив да бъде по-премерен, защото обратното вреди на двустранните отношения. „Турският посланик да внимава в изказа си. Когато говори непремерени неща, това вреди на отношенията ни“, каза Захариева без да уточнява кои изказвания на посланика визира. По думите ѝ българският национален интерес определя да имаме добри отношения със съседите. „Призовавам турският посланик да мери думите си“, каза Захариева, уточнявайки, че това важи и за останалите дипломати от други държави.

В последната си публична изява в интервю за Нова тв посланик Гьокче каза, че Турция не се меси във вътрешните работи на България. „Тези твърдения са необосновани, манипулативни и изкривяващи фактите“, заяви на 25 април той. Според него единствената заплаха за националната сигурност за страната ни е тероризмът. „България нищо не знае за тероризма и се надявам никога да не разбере за него, защото това е нещо ужасно”, заяви тогава Сюлейман Гьокчe.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *