ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: ЕВРОПЕЙСКАТА ДИРЕКТИВА ЗА КОМАНДИРОВКИТЕ ЗАСЯГА 14 ХИЛ. НАШЕНЦИ В ЕС

ekaterina-zaharieva-bgnes

В тази бройка обаче не влизали транспортните служители

Директивата касае само сънародниците ни, които са командировани в чужбина, а не всички българи, които са си намерили работа извън България. Това уточни външният министър Екатерина Захариева в сутрешния блок на Нова телевизия във връзка с евродирективата за командировани работници. Тя допълни, че по директивата за командироването, като изключим транспортните служители, от България в цяла Европа работят около 14 000 души.

„Нека да не си мислят хората, че това ще засегне всички, които имат работа в Европа“, каза Захариева. Тя уточни, че в България има около 3 500 чужденци по тази директива. По думите ѝ, идеята на директивата е да се защитят правата на тези, които работят, така че те да имат равни условия в другите държави.

Посещението на Макрон показало, че българското правителство се ползва с доверие. Той обещал да дойде у нас през август още при визитата на премиера Борисов във Франция през юни. По думите й най-важният резултат от визитата била подкрепата на Франция за „чакалнята“ за еврозоната, защото „това е ядрто на ЕС, което значи повече инвестиции, по-стабилен бизнес“. В т. нар. „чакалня“ може да останем 2-3 г. Ние искаме да сме в ядрото на Европейския съюз, каза още външният министър Екатерина Захариева. Тя подчерта, че още през 2011 г. държавата ни е изпълнила критериите за Шенген. За съжаление все още не сме в Шенген, каза Захариева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *