ЕКАТЕРИНА ЗАХАРИЕВА: ЕВРОПА НЯМА МЯСТО ВЪВ ВЪОРЪЖЕН КОНФЛИКТ

Zaharieva bgnes

Според българския външен министър решението на кризата в Сирия може да бъде само политическо

Решението за изхода от кризата в Сирия може да бъде само политическо, а не военно. Това заяви пред bTV министърът на външните работи Екатерина Захариева във връзка с ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия. Атаките не бяха за смяна на режима, а бяха червената линия, отговорът на международната общност срещу това военно престъпление – използването на химическо оръжие. Военните действия не целяха свалянето на режима на Башар Асад, а бяха отговор и превенция срещу ново бъдещо използване на химическо оръжие, заяви Захариева.

„Това, което е много важно и към което се стреми цялата международна общност, включително България, е да се премине към изпълнение на резолюцията на ООН за плавния политически преход. И в общото изявление на ЕС, и на НАТО, и в нашето се призовава за възобновяване на политическия диалог. Позицията е, че няма друго решение в Сирия освен политическото. Не мислим, че военно решение е решение“, заяви Захариева.

Запитана дали режимът на Асад трябва да бъде сменен, Захариева каза: Сирийските граждани трябва да изберат на демократични избори кой точно да ги управлява. Първият ни дипломат е убедена, че отговорът на международната общност е бил наложителен.

Запитана каква би била позицията на България при разрастване на конфликта, Захариева подчерта, че България е съюзник в НАТО и член на ЕС и няма друго решение освен политическото. „Експертите са на място и самата организация за борба с химическите оръжия обяви, че е готова на място да започне разследване. Не мисля, че може разследването да се компрометира. Експертите са там, на тях трябва да се окаже пълно съдействие“, допълни дипломат номер 1.

Захариева посочи, че и в двата случая на покачване на напрежението на международната сцена – скандалът „Скрипал“ и атака срещу Сирия – България е заела правилната позиция на своите партньори от ЕС и НАТО.  Относно случая „Скрипал“ гоненето на дипломати било решение, което зависи от държавата. Относно атаката в Сирия Външно е имало информация, че това ще се случи, действията били очаквани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *